1. előadás: Menedzsment és kultúra

ELŐZMÉNYEK ITT!

Az előadás fóliái itt

1. Alapvető fogalmak tisztázása röviden és tömören

 a. Mi a menedzsment?

Elvek és módszerek, melyekkel vállalati célokat valósítanak meg.

b. Mi a közgazdaság (Volkswirtschaft)?

Leírja és megmagyarázza a vállalati célok eléréséből vagy el nem éréséből adódó gazdasági jelenségeket, hosszú- és rövidtávon egyaránt.

c. Mi a kultúra?

A kultúrának számtalan, számtalan definíciója van. Parissa nem akart visszaélni sem a fogalommal, sem a türelmünkkel, ezért egy Nancy J. Adler nevű kanadai menedzsmentkutató – szerintem nagyon praktikus – megközelítését ismertette (egy 2002-es, meg nem nevezett publikációból): a kultúra olyan valami, ami egy társadalmi csoport majdnem minden tagjában közös; olyan valami, amit az adott csoport idősebb tagjai tovább akarnak adni a fiatalabb tagoknak. Olyan valami, ami meghatározza a viselkedést, struktúrákat általában és az egyén világról alkotott felfogását.

Három alapfogalom, ami idetartozik:

  • érték: hitek, melyek meghatározzák, mi a helyes és mi nem, ill. meghatározzák, mit részesít előnyben az egyén és mit nem.

  • attitűd: az egyén kifejezésre juttatott értékei, jelen vannak pl. az egyén és egyén, egyén és tárgy között, meghatározzák az egyén reakcióit pl. más egyének ill. tárgyak felé.
  • viselkedés: az emberi cselekvés bármely formája.

A kultúra, ami meghatározza lényegében az egyén értékeit és attitűdjeit, a következőképpen hathat példának okáért a menedzsment gyakorlatára:

 HIT: van egy menedzser, aki azt hiszi, hogy az alárendeltjei hülyék és megbízhatatlanok.

 ATTITŰD: a menedzser ennek megfelelően állandóan gyanakszik.

 VISELKEDÉS: a menedzser tehát állandóan stresszel, ellenőriz, parancsolgat, amivel az őrületbe kerget mindenkit.

 d. Az előadás további részében kettő darab elmélet lett felvázolva, amiket a következő figurák gondoltak ki:

    • Geert Hofstede holland szociálpszichológus „kulturális dimenziói”

    • Edward T. Hall amerikai antropológus „kulturális dimenziói”

 Az elméletek ismertetésének öröméről itt most lemondok: mindkettő erősen nyugat- és szobafilozófia orientált, továbbá néhány ponton nem fedik a valóságot. MERT:

Pl. Hofstede azt mondja, hogy a „nyugat” hosszú távra tervez – ami általában nem igaz, mert a cégek gyakorlatában az azonnali profitmaximalizálás fontos, bárki látja, aki csak egy kicsit is figyelemmel kíséri az eseményeket. Míg a „kelet” rövid távra tervez – ami szintén nem igaz, mert a japán cégek gyakorlatában nem az anyagi haszonszerzés, hanem a hosszú távú emberi kapcsolatok kiépítése és ápolása áll a legeslegelső helyen.

 Pl. Hall azt mondja, hogy a „nyugat” egy dolgot csinál egyszerre, egy időben csak egy feladatot végez – ami egy szép ideál, a cégvezetők álma, a tréningeken is mindig ezt prédikálják. Csakhogy a nyugati emberekkel ez annyira nem nagyon megy (neki jogai vannak, álmos, nyűgös, szétszórt, nem jön be időben), ezért gépesítenek mindent, amit csak lehet. Míg a „kelet” multi-tasking, azaz sok dolgot csinál egyszerre, amitől könnyen eltéríthető – ami nem igaz, mert kínaiak és japánok egyaránt híresek arról, micsoda koncentrációval és fegyelmezettséggel szentelik magukat egy-egy feladatnak. Ami, hozzáteszem, nem egy önmagukon tett erőszak következménye (erről később). Ezért is jön divatba újabban az ún. cell production, azaz egy személy vagy kisszámú embercsoport alkalmazása egy bizonyos termék előállítására, mintegy kézművesként, direkt abból a célból, hogy kihasználják az emberi kreativitást.

Ezután összehasonlító táblázatokat kaptunk, gyakorolni a tanultakat, ill. kelet és nyugat Hofstede és Hall szerint. Aztán csóközön.

FOLYTATÁS ITT!

_______________

Ajánlott hivatkozás: 

Tóth V. Veronika (2011): 1. előadás. Menedzsment és kultúra. In: Veronika, Vienna, Historia (Weblog), 2011. november 1. 

Online-publikáció:  (URL).

Leöltve: (dátum).

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s