Irodalom

Irodalom, ajánlott irodalom 

A főbb opusok. A kevésbé fontos opusokat belefoglalom-belefoglaltam az előadások posztjaiba. Lehetséges, hogy a listát ezzel-azzal még bővíteni fogom.

Ferber Katalin: „Mennyei küldöttek”. A vállalati és kormányzati intézmények viszonya a mai japán gazdaságban. In: Külgazdaság 41 (1997) 3., 56-67.

Ferber Katalin gazdaságtörténész kb. 20 éve Japánban él, jelenleg a Waseda Egyetem oktatója. A tanulmány tárgya nem volt Parissa előadásainak a tárgya (sajnos), de itt egy igen érdekes jelenségről van szó. Mi Japánban a miniszteriális bürokrácia? Hol a helye, mi a hatásköre? Hogy lesz valakiből miniszteriális bürokrata? És kiből? Mi lesz vele, miután visszavonul?

Ferber Katalin: A felkelő nap árnyéka. Kozák Gyula beszélget Ferber Katalinnal. Budapest: Balassi Kiadó: 20051,20072.

Letehetetlen könyv. A beszélgetések betekintést nyújtanak Ferber Katalin életútjába, és széles rálátást Japán működésére. Alapvető tanulság, amiről a japanisztika irodalma állandóan megfeledkezik: Japánban minden egyetlen célnak, az ország önvédelmének van alárendelve: oktatás, gazdaság, kormányzat …

Kikuchi Makoto: Japán csoda – japán szemmel. Budapest: Műszaki Könyvkiadó: 1987.

A nemzetközi hírű fizikus,a második világháború után a japán állami elektrotechnikai labor munkatársa, ahol részt vett a tranzisztor – Japánban való – kifejlesztésében. Később a Massachusetts Institute of Technology kutatója, majd a Sony Corporationnál kutató, később ügyvezető igazgató. Egyetemi tanár. Nem kifejezetten menedzsmentről szól a könyv, egy világjáró japán tudós visszaemlékezései. Nagyon jól megvilágítja a japán észjárást, és közérthetően tálalja a fizikus komplex munkáját. Kikuchi Makotóval 1994-ben életútinterjút készített az IEEE Global History Network, olvasható itt.

Parissa Haghirian (szerk.): J-Management. Fresh Perspectives on the Japanese Firm in the 21th Century. Bloomington: 2009.

Egy tanulmánykötet, Parissa Sophia-beli tanítványainak tollából. Részletesen bemutatja Japán 2. világháború utáni gazdaság- és társadalomtörténetét. Human Resource menedzsment, produkciós- és tudásmenedzsment, áruelosztás, marketing, az egyéni vállalkozás Japánban, nők a japán munkaerőpiacon, a japán vállalat, mint interkulturális munkahely. Részletes bibliográfiákkal és esettanulmányokkal. Tankönyvként használtuk.

Parissa Haghirian: Understanding Japanese Management Practices. New York: Business Expert Press: 2010.

Zsebkönyv méretű kötet, gyakorlatilag a japán menedzsment vademecumja. Szerintem kiváló összefoglalás. Szintén tankönyvként használtuk.

További Parissa-publikációkért lsd. ezt a csekély 11 oldalas listát. 🙂

 Weboldalak

Parissa Haghirian

Parissa saját weboldala, publikációs jegyzék, rövid tanulmányok, esettanulmányok tőle és a tanítványaitól, podcastok, videók, kontakt, Facebook, Twitter, feliratkozás a hírlevélre. Jó kiindulási pont a további tanulmányokhoz.

Videók

Parissa YouTube-csatornája, kevés videó és kevés update. Azért érdemes.

Japan Intercultural Consulting

A sok-sok országban – köztük Magyarországon, Budapesten is – jelen levő Japan Intercultural Consulting vállalat saját weboldala, sok-sok érdekes cikkel, linkkel, hírlevéllel. A honlapon – a cég szolgáltatásain kívül – főleg Rochelle Kopp, a japán menedzsment és vállalatvezetés egyik legkiválóbb ismerőjének az írásait olvashatjuk. Szakértői blogok, levelezőlista, egyéb információs csatornák. A Facebook-oldalukat szerintem különösen érdemes követni.

Japan Markt

Online és nyomtatott japán gazdasági és üzleti magazin. Németektől, elsősorban németeknek. Hírek, rövid tanulmányok, videók, állásajánlatok,hírlevél, Facebook, szerintem nagyon informatív. Parissa aránylag gyakran ír nekik.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s