Japonica – Osztrák Nemzeti Könyvtár – áttekintő táblázatok (végleges)

Az Osztrák Nemzeti Könyvtárban található régi japán gyűjtemény katalogizálása befejeződött. Az objektumok típusának és a „lelőhelyének” megfelelően négy darab áttekintő táblázatot rittyentettem – segítette a felülvizsgálatot (aka: hibavadászat!, aka: adathelyesbítés!), ill. segíti a további kutatást, a magamét, s remélhetőleg másokét is. Az áttekintés már csak azért sem árt, mert egy rohadt nagy adathalmazról van szó.

Állás: 2013. március 27.  Ezen már aligha történik változtatás.

 

Tehát:

 

Táblázat 1.: Japonica – nyomtatványok (lelőhely: HAD, azaz Druckschriftensammlung, azaz Régi Nyomatok Tára)

 

________________

Táblázat 2.: Japonica – kéziratok (lelőhely: HAD, azaz Druckschriftensammlung, azaz Régi Nyomatok Tára). – Néhány esetben nagyon nehéz eldönteni, hogy kéziratról vagy nyomtatványról van szó. Néhányukról már korábban is kiderült, hogy azok, néhány esetben azonban nem ismerték fel. Ezek a darabok a legjobb megítélésem szerint kéziratok.

Forró tipp: ha az ember a „kéziratból” egy ident darabot talál egy japán könyvtár katalógusában és/vagy digitalizált gyűjteményében, akkor erősebben gyanakodhat, hogy a „kézirat” valójában egy nyomtatvány.

Ezen kéziratok jelenlegi lelőhelye a nyomtatványtár, de lehetséges, hogy a közeljövőben átkerülnek majd a kézirattárba.

____________________

Táblázat 3.: Japonica – nyomtatványok (lelőhely: HAN, azaz Handschriftensammlung, azaz a Kézirattár). Igen, valamilyen oknál fogva azt hitték róluk, hogy valaki kézzel rajzolta, legalábbis kézzel színezte őket. Talán azért, mert képtelenségnek tűnik, hogy a 17. századi nyomdászat ilyen elképesztő dolgokat képes produkálni. Pedig igen. A legjobb tudásom szerint én nyomtatványoknak vélelmezem őket (a katalógusok és a szakirodalom ezt alátámasztani látszik). Nem valószínű, hogy átkerülnek a nyomtatványtárba, majd kiderül.

 ____________________

Táblázat 4.: Japonica – térképek (lelőhely: Kartensammlung, avagy: Térképtár). A Térképtár munkatársai, mihelyt értesültek arról, hogy a japán cuccokhoz valamicskét értő ember van a házban, előbányászták a japán térképeket. A szívem csücskei ezek a térképek (van pár a Nyomtatványtárban is), megvallom őszintén, óriási történeti forrásértéke mellett a japán térképek felérnek egy esztétikai katarzissal. Az ember csak áll (ül, mert seggre esett) és néz, hogy atyaúristen, mire voltak képesek, micsoda elképesztő tudás, technika, micsoda teljesítmény!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s