A japán időszámításról 4. Az uralkodói korszakok

További kardinális ismeretek a régi japán nyomtatványok datálásához.

Az ún. uralkodói korszakok (nianhao/nengō   年号) egy további igen hatékony időszámítási módszer, ami lehetővé teszi az abszolút kronológiák felállítását. A mindenkori uralkodó vagy kormány valahogyan elnevezte a korszakot, amiben uralkodott, általában természeti vagy égi jelenségek, esetleg politikai események után. Az évek számozással eggyel indult, amit gannennek  元年 is hívtak.

S hogy nem maradjon el az okos hasonlat, a középkori oklevelekben szinte mindig szerepel az oklevelet kiállító uralkodó uralkodási éve. Pl. anno XXV Caroli regis, azaz Károly király [uralkodásának] 35. évében; vagy anno regni domni Ottonis XXXI., vagyis Ottó uralkodásának 31. évében.

Kelet-Ázsiában ez az időszámítási rendszer Kínából származik, a japánok a Kr. u. 7. században vették át. Bár Kínában már a 14. század elején egy korszak csak egy nevet viselhetett, a japánok ezzel a Meiji-korszakig (1868) nem sokat törődtek, a névváltoztatás gyakran előfordult.

Nyugati szemszögből nézve spekulatív feltevések alapján 901-től fogva a 60 éves ciklus 1. és 58. évében is új nevet adtak az uralkodói korszaknak … Mert az ún. Onmyōdō  陰陽道, az ezoterikus kozmológia szerint ezek az évek szerencsétlenséget hoznak-hozhatnak. Kivételek azért akadtak, pl. 904, 1561, 1564 és 1621.

Így egy naptári év több korszakot is tartalmazhatott, sőt, pl. a 14. században ország északi ill. déli részén egymással párhuzamosan regnáló uralkodók is nevet adtak a saját korszakuknak.

A japán középkor korai századaiban előfordult, hogy az uralkodó nem is adott nevet a korszakának, ezt csak utólag pótolták be.

 S még egy apróság: az időszámítás kezdete (kigen 紀元). Naptári reformok és a nyugati időszámítás ellenére a hivatalos kezdet Kr. e. 660-ban indult, még azt is tudták, hogy február 11-én, az államalapítás feltételezett időpontjától.

A rendszer a kronológiai táblázatok segítségével elég könnyen átlátható. Az Edo-korszakra nézve a legjobb, amit ismerek, az itt van. 

A régi japán nyomtatványok datálásáról folyt. köv.

—————–

Irodalom

Renihard Zöllner, Japanische Zeitrechnung. Ein Handbuch (Erfurt 2003).

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s