A mítosz ereje

Először jött Marija Gimbutas. Aztán Ralph Metzner. Aztán Joseph Campbell. Én korunk nagy polihisztorainak tartom őket.

Joseph Campbell and Bill Moyers: The Power of Myth [A mítosz ereje]. Betty Sue Flowers (szerk.) (New York, 1991) 3-5.

Saját fordítás. Bocs az ócska layout miatt.

Moyers: […] De miért mondja azt, hogy a tökéletlenségeik miatt szereti az embereket?

Campbell: Hát nem azért szeretjük a gyerekeket, mert állandóan esnek-kelnek, és a kis testükhöz képest túl nagy fejük van? Nem tudta ezt Walt Disney, amikor megalkotta a hét törpét? És miért tartanak az emberek olyan mulatságos kis kutyákat? Szeretik őket, mert tökéletlenek.

Campbell: Annak kell lennie. Mert nem emberi. A gyengeségek, az emberi természet, az, ami emberré tesz és nem természetfelettivé vagy halhatatlanná, az szerethető. Ezért esik sokaknak nehezére szeretni Istent, mert nincs benne semmi tökéletlenség. Félelemmel vegyes bámulattal szemlélhetem, de az nem igazi szeretet. Aki szerethetővé válik, az Krisztus a kereszten.

Moyers: Mire gondol?

Campbell: A szenvedesre. A szenvedés maga a tökéletlenség, nem?

[…]

Moyers: Azt tanultam a könyveiből, hogy minden, ami közös az emberekben, megtalálható a mítoszokban. A mítoszok leírják, hogy keresi az ember korokon keresztül az igazságot, az értelmet és a jelentést. Mindenki szeretné elmondani és megérteni a saját történetét. Mindenki szeretné megérteni a halált, mindenkinek szüksége van a segítségre a születésétől, az életen keresztül a haláláig. Az élethez szükség van a kiefejezésre, a titokzatos megértésére, hogy megfejtsük, kik is vagyunk.

Campbell: Az emberek azt hiszik, hogy mindenki az élet értelmét keresi. Nem hiszem, hogy igazából ezt keressük. Szerintem az élet tapasztalását keressük, tehát a fizikai világban szerzett tapasztalatok összehangba kerülnek a legbelsőbb lényünkkel és valóságunkkal olyannyira, hogy érezzük az élet elragadtatását. Végső soron erről van szó, s ezek a vezérfonalak vezetnek el minket önmagunkba.

Moyers: A mítoszok vezérfonalak?

Campbell: Vezérfonalak az emberi élet spirituális vonatkozásai tekintetében.

Moyers: Ön azt mondja, hogy a mítosz nem a értelem keresése, hanem az értelem élménye.

Campbell: Az élet élménye. Az értelem az elme dolga. Mi a jelentése egy virágnak? […] Nincs jelentése. Mi a jelentése a világegyetemnek? Egy bolhának? Csak van. És az ember jelentése is az, hogy van. Az embert annyira leköti, hogy külső értékeknek megfelelő célokért dolgozzon, hogy megfeledkezik arról, hogy a belső érték, ami az élet élményéhez kapcsolódik, és ez a leglényegesebb.

Original text

Moyers: […] But why do you say you love people for their imperfections?

Campbell: Aren’t children loveable because they’re falling down all the time and have little bodies with the heads too big? Didn’t Walt Disney know all about this when he did the seven dwarfs? And these funny little dogs that people have – they’re loveable because they’s do imperfect.

Moyers: Perfection would be a bore, wouldn’t it?

Campbell: It would have to be. It would be inhuman. The umbilical point, the humanity, the thing that makes you human and not supernatural or immortal – that’s what’s loveable. That is why some people have a very hard time loving God, because there’s no imperfection there. You can be in awe, but that would not be real love. It’s Christ on the cross that becomes loveable.

Moyers: What do you mean?

Campbell: Suffering. Suffering is imperfection, is it not?

[…]

Moyers: I came to understand from reading your books […] that what human beings have in common is revealed in myths. Myths are stories of our search through the ages for truth, for meaning, for significance. We all need to tell our story and to understand our story. We all need to understand death, and we all need help in our passages from birth to life and then to death. We need for life to signify, to touch the eternal, to understand the mysterious, to find out who we are.

Campbell: People say that we’re all seeking is a meaning for life. I don’t think that’s we’re all really seeking. I think that what we’re seeking is an experience of being alive, so that our life experiences on the purely physical plane will have resonances within our own innermost being and reality, so that we actually feel the rapture of being alive. That’s what it’s finally about, and that’s what these clues help us to find within ourselves.

Moyers: Myths are clues?

Campbell: Myths are clues to the spiritual personalities of the human life.

Moyers: You changed the definition of a myth from the search for meaning to the experience of meaning.

Campbell: Experience of life. The mind has to do with meaning. What’s the meaning of the flower? […] There is no meaning. What’s the meaning of the universe? What’s the meaning of the flea? It’s just there. That’s it. And your own meaning is that you’re there. We’re so engaged in doing things to achieve purposes of outer value that we forget that the inner value, the rapture that is associated with being alive, is what it’s all about.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s